
Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 10:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.

Poziom IgA w ślinie wiąże się z ryzykiem zgonu
30 grudnia 2015, 13:48Niższy poziom immunoglobuliny IgA w ślinie wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu

U wielu osób z migrenami występują niedobory witamin
13 czerwca 2016, 09:08Wysoki odsetek dzieci, nastolatków i młodych dorosłych z migrenami wydaje się cierpieć na łagodne niedobory witaminy D, B2 i ubichinonu (koenzymu Q).

Niezbite dowody na malarię w Imperium Rzymskim
6 grudnia 2016, 12:48Analiza ludzkich szczątków sprzed 2 tys. lat z kilku rejonów Półwyspu Apenińskiego wykazała niezbicie, że Cesarstwo Rzymskie borykało się z malarią. Naukowcy badali zęby zmarłych pochowanych na 3 cmentarzach z I-IV w. n.e.

Mikrobiom wpływa na przebieg chorób wywołanych genetycznie
22 maja 2017, 11:12Badania na myszach i ludziach pokazują, że mikrobiom jelit może wpływać na budowę naczyń krwionośnych w mózgu i odpowiadać za występowanie malformacji prowadzących do udaru bądź padaczki.

Określono dawkowanie leku optymalne dla pingwina przylądkowego
7 sierpnia 2017, 13:20Aspergiloza to najczęstsza choroba u hodowanych pingwinów przylądkowych (Spheniscus demersus). Ostatnio jednak naukowcom z Uniwersytetu w Liverpoolu udało się określić najskuteczniejszą dawkę leku przeciwgrzybiczego worykonazolu.

W Pakistanie aresztowano podejrzanych o kradzież płynu mózgowo-rdzeniowego
15 lutego 2018, 06:18Pakistańska policja aresztowała 4 osoby podejrzane o kradzież płynu mózgowo-rdzeniowego od ponad 12 kobiet.

Warzywny sposób na lepiej funkcjonujący śródbłonek
13 sierpnia 2018, 10:54Ogromna rzodkiew japońska odmiany Sakurajima to nowa "postać" na scenie produktów zapobiegających chorobom sercowo-naczyniowym. Opisano właśnie, w jaki sposób wspomaga ona pracę śródbłonka.

Hormon sytości kontra choroba Alzheimera
29 stycznia 2019, 11:23Wysokie poziomy hormonu sytości cholecystokininy (CCK) wydają się obniżać prawdopodobieństwo rozwoju choroby Alzheimera.

Nadmierne spożycie rozgałęzionych aminokwasów może prowadzić do obniżonego nastroju i tycia
30 kwietnia 2019, 15:50Ostatnio sporą popularnością cieszą się wysokobiałkowe, a zarazem niskowęglowodanowe diety. Wg naukowców, najwyższy czas, by dobrze przyjrzeć się ich potencjalnym skutkom ubocznym. Ostatnio na ich celowniku znalazły się więc rozgałęzione aminokwasy (ang. branched-chain amino acids, BCAAs). Pomagają one zbudować masę mięśniową, ale jak się okazuje, mogą też negatywnie wpływać na nastrój i prowadzić do tycia.